Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

The Avengers

"Και στο είπα Captain Μαλάκα να μην κατέβουμε Σύνταγμα"

Επιτέλους!! Μια ταινία υπερηρώων η οποία συνδυάζει ρεαλισμό, πολυδιάστατους χαρακτήρες, αλληγορικούς συμβολισμούς και ουμανιστική φιλοσοφία. Αυτό είναι το Avengers του 2012... με συνοδεία μπάφου. Σε περίπτωση που δεν σου επιτρέψουν να μπεις στην αίθουσα με χόρτο (πού στον πούτσο το βρήκανε μέσα στα νάτσος..) τότε θα δεις μια αξιοπρεπή ταινία υπερηρώων με πολύ ξύλο, χαβαλέ, εφέ και τεστοστερόνη αλλά μέχρι εκεί. Τώρα για ποιο λόγο η ταινία θεωρείται η κορυφαία σχεδόν στο είδος της και έχει 3η θέση στα έσοδα και τοπ something στο imdb δεν μπορώ να το κατανοήσω. Μάλλον στα 24 μου αρχίζω να γερνάω και από fan boy των mainstream γίνομαι Βέλτσος. 

Anyway, για όσους δεν ξέρουν το story, πράγμα αδύνατο με τόσο hype, στηρίζεται στο αντίστοιχο γαμάτο κόμικ της Marvel και έχει να κάνει με την οργάνωση μιας ομάδας υπερηρώων από την μυστική υπηρεσία S.H.I.E.L.D με σκοπό την αντιμετώπιση μιας εξωγήινης εισβολής που απειλεί να καταστρέψει τους ανθρώπους (again). H ομάδα αυτή αποτελείται από τους: Captain America που έχει τεράστια μυική δύναμη και όπλο την ασπίδα του, τον Iron Man που έχει στολή-πανοπλία-wifi Hotspot, τον Hulk που με το θυμό του μπορεί να καταστρέψει τα πάντα εκτός από το παντελόνι του, τον Hawkeye που μπορεί να πετύχει τα πάντα με το... τόξο του (wtf), τον Thor που έχει θεϊκές δυνάμεις και τέλος την Black Widow-Scarlet Johansson η οποία έχει την υπερδύναμη να είναι το μόνο μέλος με βυζιά. Συντονιστής της ομάδας και υπεύθυνος του δύσκολου έργου να φέρει  κοντά όλους αυτούς τους υπερήρωες είναι ο Nick Fury τον οποίο υποδύεται  ο Samuel Jackson, με την λογική ότι όταν σου κάνει μια πρόταση ο Samuel Jackson απλά δεν σε παίρνει να πεις όχι.

"Say no again Hulk, i double dare you"
Φυσικά, φαντάζεται κανείς ότι εφόσον μαζεύεται μια τόσο ισχυρή ομάδα για πρώτη φορά, λογικά και ο κακός της ταινίας θα είναι το λιγότερο γαμάτος. Και εδώ έφαγα την μεγαλύτερη απογοήτευση, διότι περίμενα ένα χαρακτήρα που θα ήταν συνδυασμός των Joker, Darth Vader και Cthulhu. Αντίθετα, για κακό η ταινία έχει τον Λόκι, που και στο κόμικ αυτός είναι ο αρχικός αντίπαλος, ο οποίος ωστόσο μου θύμισε περισσότερο γκρινιάρη έφηβο με οικογενειακά κόμπλεξ και με βάθος χαρακτήρα όσο του Dr Evil από τον Austin Powers. Όχι ότι δεν είναι απειλητικός αλλά ρε πούστη μου δεν γίνεται από την μία να λες σε όλους "είμαι θεός, θα σας γαμήσω", και από την άλλη να είσαι τόσο loser που να σε φυλακίζουν στα μισά της ταινίας, να τρως ξυλίκη από τον Hulk λες και είσαι σκνίπα και να έχεις στρατό εξωγήινων τόσο τρομερό που σκοτώνονται με απλές σφαίρες.

Kαι τέλος πάντων τι ηλίθιο καπέλο είναι αυτό!!
Ο Loki λοιπόν γυρνάει στη γη με τη βοήθεια του Τesseract, ενός ενεργειακού κύβου που μπορεί να ανοίγει πύλες σε άλλες διαστάσεις (or something), και αφού υπνωτίζει μερικά μέλη της S.H.I.E.L.D να τον ακολουθήσουν, κλέβει τον κύβο και κάνει καλοκαιρινό το κτίριο στο οποίο φυλασσόταν. Έτσι ο Nick Fury αναγκάζεται να καλέσει όλους τους παραπάνω υπερήρωες από τα πέρατα του κόσμου, να τους μαζέψει στο μυστικό αρχηγείο των Avengers (με όλη την διακριτικότητα που προσφέρει ένα ιπτάμενο αεροπλανοφόρο) και να τους αναθέσει να βρουν τον Loki και να επιστρέψουν τον κύβο. O Loki από την άλλη προσπαθεί με τη βοήθεια του κύβου να ανοίξει μια μεγάλη πύλη ώστε να εισβάλει ο στρατός του και να κατακτήσει την Γη. Στο ενδιάμεσο βλέπουμε τους πρωταγωνιστές να συνεργάζονται όπως μπορούν, να μαλώνουν μεταξύ τους, να τα ξαναβρίσκουν, να ξαναπλακώνονται και να προσπαθούν να μην θυμώσουν τον Bruce Banner-Hulk, ο οποίος έτσι και αλλιώς τα κάνει όλα  λαμπόγυαλο στην εντυπωσιακή τελική μάχη.


Οκ, η αλήθεια είναι ότι η ταινία βλέπεται ευχάριστα, χωρίς ωστόσο να προσφέρει κάτι καινούργιο στο είδος της παρά το μέγεθος της παραγωγής. Όχι βέβαια πως είναι λίγο αυτό, μιας και το υλικό που είχε να δουλέψει ο σκηνοθέτης-υπερήρωας Josh Whedon είναι τεράστιο. Ευτυχώς δίνεται σε κάθε υπερήρωα χρόνος και χώρος για να αναπτύξει τον χαρακτήρα του, έτσι ώστε να μην καταντήσει κομπάρσος σε μια ταινία με τόσους πρωταγωνιστές. Τα γραφικά είναι φυσικά εντυπωσιακά και οι διάλογοι παρότι όχι κάτι το ιδιαίτερο έχουν αρκετό χαβαλέ και γενικά το χιούμορ δίνει αρκετούς πόντους στο σενάριο. Παρόλαυτα, η παραγωγή μου θύμισε άλλη μία ταινία υπερήρωα της Marvel απλά σε μεγαλύτερη κλίμακα, και όχι κάτι ξεχωριστό. Επίσης δεν υπάρχει κοπέλα που να είδε την ταινία και να μην μου είπε πόσο πολύ της άρεσε, πράγμα ασυνήθιστο για το είδος.

Πραγματικά δεν καταλαβαίνω τον λόγο..













Highlights
  • Χαρακτήρας όλα τα λεφτά: Όλοι αγαπάνε τον Iron Man αλλά εφόσον παίζει στην ίδια ταινία ο Samuel Jackson τότε αυτός είναι από default ο πιο γαμάτος χαρακτήρας ... πάντα.
  • Χαρακτήρας ΓΤΠ: Ο Loki, ο οποίος σε κανένα σημείο της ταινίας δεν μου έδωσε να καταλάβω για ποιο λόγο αξίζει να μαζευτεί τόσος κόσμος για να τον αντιμετωπίσει.
  • Είμαι ο μόνος που πιστεύει ότι ο Captain America όταν φοράει την μάσκα φαίνεται τελείως γελοίος?
  • Ναι, η κοπελιά δίπλα στον Nick Fury είναι η Robin από την θεϊκή σειρά "How i met your mother"
  • Όποιος δεν ξέρει τον σκηνοθέτη John Whedon και το έργο του στη τηλεόραση και τον κινηματογράφο, τότε του δίνω 2 μέρες να δει το Firefly πριν του στείλω τον Hulk. 


Conclusion
Αξίζει τα λεφτά του εισιτηρίου του και γενικά δεν βαριέσε σε κανένα σημείο της ταινίας. Σίγουρα δεν είναι Dark Knight αλλά αξίζει να το δεις τουλάχιστον μία φορά.

2 σχόλια: