Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Napoleon Dynamite

He is sexy and he knows it

Μια indie κωμωδία για το... τίποτα, στην οποία πράγματα απλά συμβαίνουν, χαρακτήρες πηγαινοέρχονται χωρίς συγκεκριμένο λόγο, η βλακεία αποτελεί φυσιολογική κατάσταση και η λέξη "πλοκή" παραμένει άγνωστη. Αυτό εν ολίγοις είναι το Napoleon Dynamite του 2004. Α και επίσης είναι ΓΑΜΑΤΟ!!

Ας πάρουμε τα πράματα από την αρχή. Εάν ο σταρχιδισμός ήταν επάγγελμα, αυτή η ταινία θα ήταν το απόλυτο manual. Ο πρωταγωνιστής Napoleon και η παρέα του αποτελούν τον ορισμό της αδράνειας και της απάθειας με πρώτο και καλύτερο τον ίδιο. Μιλάμε για άτομο που παρότι πηγαίνει λύκειο έχει μια πολύ αόριστη ιδέα για το πως δουλεύει ο κόσμος, ζει την πραγματικότητα λιγότερο από χρήστη του Matrix, το βλέμμα του είναι μονίμως μαστουρωμένο και οι εκφράσεις του θυμίζουν Κιάνου Ριβς. Η ταινία επικεντρώνεται στην καθημερινή αλληλεπίδραση του Napoleon με την δυσλειτουργική του οικογένεια, τους συμμαθητές του, την κοινωνία και τους δύο φιλούς του, τον μεξικάνο μετανάστη Pedro και την weird-as-hell Deb. Ο πρώτος αποτελεί μεξικάνικη αντιγραφή του Napoleon και η δεύτερη το μόνο άτομο του αντίθετου φύλου στον κόσμο που μπορεί να κάνει παρέα μαζί τους. To καστ συμπληρώνει ο Kip, o 32χρονος αδέρφος του Napoleon και μεγαλύτερος φλώρος του πλανήτη ο οποίος  θεωρεί το καθημερινό chat που κάνει στο ίντερνετ ως λειτούργημα, ο θείος Ricko, ένας μικρο-κακοποιός της κακιάς ώρας που έχει κόλλημα με το παρελθόν του, η  υπερδραστήρια γιαγιά τους και το αξιαγάπητο λάμα της.

Όπως προανέφερα η πλοκή είναι κάτι σχετικό σε αυτή την ταινία. Με μεγάλη προσπάθεια μπορείς να την ξεχωρίσεις σε 2 μέρη. Το πρώτο ακολουθεί τον Napoleon και τον Pedro από την γνωριμία τους και μετά και την προσπάθεια τους να βρουν γκόμενες για τον χορό του σχολείου. Στο δεύτερο μέρος, ο Pedro για κάποιο λόγο αποφασίζει να γίνει προέδρος των μαθητών του λυκείου και με τη βοήθεια του Napoleon βάζουν σε εφαρμογή διάφορους τρόπους για να προσελκύσουν κόσμο, ένας από τους οποίους είναι να πουλάνε προστασία σε geeks! Στο ενδιάμεσο συμβαίνουν διάφορα άλλα άκυρα, όπως  η προσπάθεια του αδερφού και του θείου του Napoleon να βγάλουν χρήματα παριστάνωντας τους πλασιέ... τάπερ, η γιαγιά τους παθαίνει ατύχημα με buggie, ο Napoleon βρίσκει δουλειά σε ορνιθοτροφείο και πολλές άλλες υπο-ιστορίες που δεν έχουν καμία σχέση με την "υπόθεση", δεν προσφέρουν απολύτως τίποτε στο (υπεραισιόδοξο) φινάλε και απλά συμβαίνουν because... why not.

Αλλά σοβαρά τώρα...ποιος ΔΕΝ θα ψήφιζε αυτό το άτομο στο Λύκειό του?


Γενικά η ταινία έχει σχέση με κλασσική teen comedy όσο και το Star Wars με την Οδύσσεια του διαστήματος. Οι πρωταγωνιστές δεν διαθέτουν την παραμικρή ευφυία ώστε να χαρακτηριστούν nerd, δεν θέλουν να αποδείξουν κάτι στους συμμαθητές τους ή στην κοινωνία και ζουν στον δικό τους κόσμο. Αυτό όμως που κάνει ξεκαρδιστικά τα παραπάνω είναι η απύθμενη βλακεία που τους χαρακτηρίζει. Κάθε άκυρη φράση, κάθε ζαβό βλέμμα και κάθε κίνηση του Napoleon εκφράζεται σαν να κάνει υπέρβαση που ξοδεύει ενέργεια για κάτι, λες και είναι κατάκοιτος ασθενής ή έλληνας υπουργός. Σίγουρα υπάρχουν και σοβαρά νοήματα στην ταινία όπως η εμμονή με το παρελθόν, η προσκόλληση στην παιδική ηλικία και η κοινωνική απομόνωση... αλλά οκ το πιο γαμάτο είναι να βλέπεις χωρίς ενοχές πόσες βλακείες θα κάνουν και θα πουν οι losers χαρακτήρες, οι οποίοι απλά δεν μαθαίνουν τίποτα από τα λάθη τους αλλά παρόλαυτα πετυχαίνουν στο τέλος αυτό που θέλουν.  LOSERS FTW!




Highlights
  • Χαρακτήρας όλα τα λεφτά: Napoleon λέμε!
  • Σκηνή όλα τα λεφτά: Πολλές αλλά εγώ έλιωσα στα γέλια με τον Kip και την... κοπέλα του
  • Παίζει και το κοριτσάκι από τον Υδάτινο Κόσμο
  • Και μόνο που ασχολήθηκα τόσο με αυτή την ταινία προδίδω τις αρχές της...
  • Dang!


Conclusion
Εξαρτάται καθαρά από το γούστο σου. Οι μισοί λατρεύουν την ταινία και οι άλλοι μισοί την αντιπαθούν. Εμένα προσωπικά μου άρεσε γιατί έχει μια ευχάριστη ηλιθιότητα που βρίσκω μόνο στη χώρα μας. Ανεξάρτητα όμως από αυτό είναι αρκετά μοναδική ώστε να αξίζει να την δεις έστω μία φορά.



3 σχόλια: