Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Clash of the Titans


Πηγή: βιβλίο Ιστορίας Γ Δημοτικού



Ήταν κάπου εκεί στο όχι και τόσο μακρινό 2007, όταν έβγαινε μια ταινία βασισμένη στην αρχαία ελληνική ιστορία με τίτλο 300, η οποία θα άλλαζε από τότε μεταξύ άλλων τη στάση του Hollywood απέναντι στα ψηφιακά εφέ, την ελληνική κουλτούρα και τους κοιλιακούς. Η παρέα του Leonidas και των φίλων του από τα Joe Weider έκανε τεράστια επιτυχία και η ταινία ήταν ανέλπιστα πιστή στα πραγματικά γεγονότα (μη βαράτε, μιλάμε για το Hollywood). Έτσι, βλέποντας ότι ο συνδυασμός ελληνική ιστορία/μυθολογία και CGI έχει πέραση άρχισαν τα επόμενα χρόνια να ξεπετάγονται μία μία επικές υπερπαραγωγές, με επικά εφέ, επικό cast και επική βλακεία!

Μια από αυτές τις ταινίες είναι το Clash Of The Titans του 2010, το οποίο μου ρθε στο μυαλό πριν λίγο καιρό όταν έβλεπα το trailer του sequel που βγήκε πρόσφατα. Φυσικά δεν είχα τεράστιες απαιτήσεις όταν πήγα να το δω, blockbuster είναι και πήγα για τα εφέ και το χαβαλέ. Και για αυτό το λόγο δεν με ένοιαζε και ο βιασμός της ελληνικής μυθολογίας. Όποιος έχει δει Ηρακλή ή Ζήνα ξέρει ότι υπάρχουν και χειρότερα. Η πλοκή με λίγα λόγια παίρνει τον μύθο του Περσέα, τον αναμυγνύει με random στοιχεία της παγκόσμιας μυθολογίας (ναι παγκόσμιας) και φτιάχνει μια στάνταρ χολιγουντιανή ιστορία. Ο Περσέας λοιπόν (τον υποδύεται ο τυπάς από το Avatar), ορφανό και κατατρεγμένο, υιοθετείται από ψαρά που τον βρίσκει στη θάλασσα και τον μεγαλώνει σαν δικό του. Μετά από πολλά χρόνια, ενήλικος πια βλέπει την οικογένεια του να πεθαίνει ως παράπλευρη απώλεια του πόλεμου μεταξύ Ολύμπιων και ανθρώπων επειδή οι τελευταίοι δεν γουστάρουν να τους έχουν πλέον πάνω από το κεφάλι τους. Ο βασιλιάς του Άργους πεπεισμένος ότι δεν χρειάζεται πια τους θεούς (ο Νίτσε διαβαζόταν από τότε) κλείνει όλους τους ναούς, καταστρέφει όλα τα αγάλματα κτλ. Τσαντισμένος ο Δίας Liam Neeson στέλνει τον Άδη Ralph Fiennes στο Άργος να γαμήσει και να δείρει. Ο Άδης απειλεί τον βασιλιά ότι εάν δεν θυσιάσει την μονάκριβη κορούλα του Ανδρομέδα σε 10 μέρες, θα ξαμολύσει το Κράκεν και θα καταστρέψει το Άργος μια και καλή. Αυτά που μαθαίναμε στο σχολείο δηλαδή.

Μέχρις εδώ όλα καλά, ωστόσο αγαπητοί παραγωγοί έχω μια μικρή παρατήρηση. Ρε παιδιά, εφόσον δανείζεστε που δανείζεστε στοιχεία απο τη μυθολογία τουλάχιστον δείξτε τα και σωστά και μην τα μετατρέπετε σε ότι σας καβλώσει!  Ακολουθούν μερικά παραδείγματα

Δίας
------>
Liam Neeson σε αλουμινόχαρτο
Άδης
------>
smoke monster
Kraken
------>
Doom 3

Όπως είναι φυσικό ο ήρωας Περσέας, ο οποίος μαθαίνουμε και ότι είναι ξώγαμο του Δία, είναι ο μόνος που μπορεί να σώσει την πόλη. Έτσι ξεκινάει μαζί με μερικούς κομπάρσους να βρει ένα τρόπο να σκοτώσει το CGI Κράκεν και να αντιμετωπίσει τον Άδη. Στη διαδρομή του αντιμετωπίζει τέρατα, τεράστιους σκορπιούς, μερικά τζίνι (ναι τα γνωστά) και την μέδουσα, με τελικό boss το ίδιο το Κράκεν φυσικά.

Σίγουρα τώρα να κάτσω να σχολιάσω σενάριο, σκηνοθεσία κτλ είναι άδικο. Εντάξει δεν λέω  στις σκηνές μάχης περνάς καλά αλλά από εκεί και πέρα δεν έχει τίποτε άλλο η ταινία. Ακόμα και συγκριτικά με άλλες του είδους της δεν προσφέρει κάτι καινούργιο. Το ένα κλισέ διαδέχεται το άλλο και οι "ήρεμες" σκηνές υπάρχουν απλά ως σύνδεσμοι από την μία μάχη στην άλλη. Ακόμα και με τόσο budget και κορυφαίο καστ καταφεραν να φτιάξουν απλά μια από τα ίδια. Αλλά δεν πειράζει διάολε! Βλέπεις τον Liam Neeson ντυμένο Φλορινιώτη από τα 80΄ς και τη θεά Alexa Davalos να περιφέρεται με κάτι σαν νυκτικό σε όλη την ταινία.


Highlights
  • Χαρακτήρας όλα τα λεφτά: Οι θεατές που δεν έδωσαν λεφτά να το δουν 3D
  • Χαρακτήρας ΓΤΠ: Ουυυυυυ
  • Είναι remake πολύ καλύτερης ταινίας του 1981, όπου τον Δία τον έπαιζε ο Laurence Olivier
  • H μόνη άλλη ταινία που έπαιζαν μαζί Liam Neeson και Ralph Fiennes είναι η Λίστα του Σίντλερ. Άλλες εποχές...
  • Μπορείτε να κρατήσετε μόνο την Alexa Davalos στο επόμενο sequel?

Conclusion
E καλά αν δεν έχεις τι να κάνεις, κατέβασέ το  νοίκιασέ το να το δεις. Σίγουρα όμως δεν τα άξιζε τα λεφτά του εισιτηρίου. Το sequel είναι μάλλον λίγο καλύτερο.

 






4 σχόλια:

  1. Χαρακτήρας όλα τα λεφτά τα έδωσα η ηλίθια για να το δω 3D: Η υποφαινόμενη.
    Δεν θα σχολιάσω υπόθεση, για το 3D πήγα, μια απογοήτευση ήταν.
    Ευτυχώς που το επόμενο είχε όντως καλό 3D!

    Μ' αρέσει ο Δίας-Λίαμ, έχει κάτι το απόκοσμο, καμία σχέση βέβαια με το μουρντάρη Δία που ξέρουμε όλοι μας.

    Περιμένω review και για το John Carter, pls, pls pleaasssseeeeee!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν το έχω δει αλλά το sequel μου φάνηκε αρκετά καλό. Τα εφέ δε με απογοήτευσαν κι αν καμιά φορά η πλοκή απουσίαζε, γενικά σου κρατούσε το ενδιαφέρον. 3D; Ποτέ! Με πιάνει πονοκέφαλος. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή