Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

A Game Of Thrones


Αυτό το review (ο θεός να το κάνει) κάθομαι και το γράφω, παρότι δεν πρόκειται για ταινία, για τα 3 άτομα που πιθανώς ακόμα δεν έχουν ακούσει για την τηλεοπτική σειρά A Game Of Thrones ή έστω την αντίστοιχη σειρά βιβλίων. Έτσι, και παρότι υπάρχει κακουργηματική ποινή πλέον για όποιον ισχυρίζεται ότι δεν το γνωρίζει, εγώ θα κάνω μια προσπάθεια να ενημερώσω όλους τους ....άπιστους για μία από τις καλύτερες σειρές των τελευταίων ετών.


Introduction

     Τι είναι το Game of Thrones? Όπως ανέφερα παραπάνω είναι μια τηλεοπτική σειρά βασισμένη στη σειρά βιβλίων "A song of Ice and Fire" του συγγραφέα George R. R. Martin. Η παραγωγή και η προβολή γίνεται από το αμερικάνικο κανάλι HBO, το οποίο για όσους δεν το ξέρουν έχει στο ενεργητικό του παραγωγές όπως: The Wire (για πολλούς η καλύτερη σειρά όλων των εποχών), Six Feet Under, The Sopranos, Sex and the City και τα βυζιά της Anna Paquin στο True Blood.

     Το είδος που ανήκει η σειρά, σύμφωνα με τον δόκτωρα Wikipedia, έιναι medieval fantasy. Αυτό ο μέσος θεατής το εκλαμβάνει ως: σπαθιά, άλογα, ιππότες, μάχες, μάγοι, ξόρκια, ξωτικά, νάνοι, gay hobbits και όλα τα συναφή στοιχεία ενός είδους που είτε το χορτάσαμε ήδη με κινηματογραφικές παράγωγες τύπου Άρχοντας, έιτε απλά δεν μας ενδιέφερε καθόλου. Ευτυχώς, το Game of Thrones (και σε μεγαλύτερο βαθμό τα βιβλία) αποτελούν πιο πολύ την απομυθοποίηση αυτού του είδους παρά άλλη μια ξενέρωτη αντιγραφή του. Και για όσους δεν κατάλαβαν, αυτό σημαίνει: OXI Ξωτικά, ΟXI gay Hobbits, ΟΧΙ Μάγοι και πουθενά μα πουθενά δεν υπάρχουν ήρωες τύπου Aragorn ή Frodo, αγνοί και αμόλυντοι που θα θυσιάσουν την ζωή τους για το καλό όλων μας. Το Westeros (ο τόπος που διαδραματίζεται η σειρά) ΔΕΝ είναι Μέση Γη.

     Η κοινωνία του Game of Thrones είναι εχθρική, βάρβαρη, βρώμικη, εκδικητική και ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ανθρώπινη. Ούτε ξωτικά ούτε άλλα πλάσματα σου πρήζουν τα αρχίδια (στην 1η σεζόν τουλάχιστον). Ο δημιουργός του εμπνεύστηκε την κοινωνία αυτή, όχι από μύθους και θρύλους, αλλά από την πραγματική μεσαιωνική ζωή της Αγγλίας. Ουσιαστικά το Game of Thrones είναι το Lord of The Rings που έχει μεγαλώσει μόνο του σε κωλογειτονιά της Αθήνας ανάμεσα σε πουτάνες, πρεζάκια και νταβατζήδες, και αναγκάζεται να αντιμετωπίζει κάθε μέρα την σκληρή πραγματικότητα της κοινωνίας. Οι χαρακτήρες της σειράς είναι όλοι τους ολοκληρωμένοι και πολυδιάστατοι. Δεν υπάρχει όυτε ο απόλυτα κακός ούτε ο τυπικός καλός χαρακτήρας, διότι όλοι έχουν τα πάθη τους, τις αδυναμίες τους, όλοι έχουν κάνει μαλακίες και προσπαθούν να πετύχουν το σκοπό τους με θεμυτά ή αθέμυτα μέσα.


Plot

Η σειρά επικεντρώνεται στις ζωές διαφόρων μελών των αριστοκρατικών οικογενειών που μάχονται για τον θρόνο του Westeros, ενός κόσμου χωρισμένου σε εκατοντάδες φέουδα, όπου κάθε εποχή  κρατάει χρόνια. Κύριοι πρωταγωνιστές είναι τα μέλη της οικογένειας Stark, που είναι και ότι κοντινότερο έχει σε "καλό" η σειρά. Ωστόσο, η ιστορία παρακολουθεί και τις ζωές της οικογένειας Lannister, των εξόριστων Τargaryen αλλά και άλλων χαρακτήρων που λίγο έως πολύ παίζουν κάποιο ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας. Ολοι προσπαθούν μέσω βίας, διπλωματίας, σεξ, δολοπλοκιών, σεξ, εκβιασμών και σεξ (πολύ σεξ!) να πάρουν τον τίτλο του περιβόητου βασιλιά. Εκτός όμως από την διεκδίκηση του θρόνου, κεντρικό ρόλο στην υπόθεση παίζει και το βορειότερο σύνορο της χώρας, το Wall. Αυτό είναι ένα τεράστιο τοίχος από πάγο το οποίο χτίστηκε με σκοπό να κρατά μακριά όλα τα εχθρικά πλάσματα που ζούνε στον απολίτιστο παγωμένο βορρά τα οποία ....ok τα υπόλοιπα στις οθόνες σας.


Χαρακτήρες

Το Game of Thrones έχει τρελά μεγάλο cast και στα βιβλία οι χαρακτήρες είναι εκατοντάδες. Παρακάτω είναι οι βασικότεροι χαρακτήρες της 1ης σεζόν, αν και από την επόμενη θα αυξάνουν και θα πληθαίνουν. Ακολουθούν minor spoilers


       Eddard Stark 












O πάτερ φαμίλιας της οικογένειας Stark και άρχοντας της Winterfell και του Βορρά. Παντρεμένος χρόνια με την Catelyn Stark έχει 5 παιδιά και ένα μπάσταρδο. Eίναι περήφανος, τίμιος, δίκαιος και απεχθάνεται τα μυστικά και τις συνομωσίες, προτερήματα που του χρησιμεύουν τόσο στην κωλοχώρα που ζει όσο και ένας οδηγός Feng Sui σε άστεγο της Ομόνοιας. Η σειρά ξεκινάει αρκετά χρόνια μετά από επανάσταση που έκαναν ο Eddard και ο κολλητός του Robert για την εκθρόνιση του τότε βασιλιά, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να πάρει τον θρόνο. Τον χαρακτήρα υποδύεται ο Sean Bean, ο οποίος φαίνεται ότι είναι εθισμένος με την εμφάνιση Boromir.



        John Snow













Το μπάσταρδο που λέγαμε παραπάνω. Η μάνα του αποτελεί μυστήριο γιατί ο Eddard αρνείται να του αποκαλύψει ποια είναι ( ή απλά δεν θυμάται, γιατί το πάρτυ ήταν πολύ γαμάτο). Έτσι παρότι γιος ευγενή έχει την στάμπα του outcast λόγω της καταγωγής του. Εφόσον λοιπόν δεν θα κληρονομήσει ούτε πανοσέντονο από τον πατέρα του, παίρνει τα πράγματά του και πάει να υπηρετήσει  την φρουρά του Wall, δεσμευόμενος να μην παντρευτεί ποτέ ή κάνει δικιά του περιουσία. Ευτυχώς το μέλλον του είναι πολύ πιο ενδιαφέρον από έναν όρκο αγαμίας.


        Robb Stark











 

Είναι ο μεγαλύτερος "νόμιμος" γιος του Eddard και ο επίσημος διάδοχος του. ΄Εχει τα ίδια προτερήματα με τον πατέρα του και του φαίνονται το ίδιο χρήσιμα....

    
         Arya Stark












Συμπτωματικά έτυχε το παιδί με τα μεγαλύτερα αρχίδια στην οικογένεια Stark να είναι η μικρότερη κόρη. Τσαμπουκάς από τόσο δα σκατό, δε φοβάται ούτε δολοφόνους ούτε βασιλιάδες και αποτελεί έναν από τους πιο ενδιαφέροντες χαρακτήρες στη σειρά και στα βιβλία. Έχει σπαθί φτιαγμένο ειδικά για αυτήν, απεχθάνεται το ράψιμο και τις άλλες ξενέρωτες γυναικείες δουλειές, κάνει μαθήματα ξιφασκίας, ξέρει να παίζει ξύλο, να ρίχνει με το τόξο καλύτερα από τον σχεδόν συνομίλικο αδερφό της και δεν διστάζει να τα βάλει με τον πρίγκηπα του βασιλείου άμα συμπεριφέρεται σαν αρχίδι (Είναι. Μεγάλο. Περισσότερα πιο κάτω). Επίσης είναι 9 χρονών. Και ναι στην συνέχεια γαμάει και δέρνει.


         Bran Stark













Αυτό το μαμούχαλο είναι ο 2ος μεγαλύτερος νόμιμος γιος του Eddard. Παρότι είναι για 2 μόνο χρόνια μικρότερος από την Arya, είναι πολύ πιο φλώρος. Το μόνο προσόν που έχει είναι να χώνει την μύτη του εκεί που δεν πρέπει με τις ανάλογες συνέπειες. Τελικά μαθαίνουμε στην πορεία ότι μπορεί να βλέπει οράματα or something, όχι πως του φαίνονται ιδιαίτερα χρησιμα...


    Sansa Stark

 











Και  συνεχίζουμε με 2ο σερί ξενέρωτο κωλόπαιδο της οικογένειας Stark. Τι σκατά τίποτα δεν πήραν από τους γονείς τους? Η Sansa λοιπόν είναι η μεγαλύτερη αδερφή της οικογένειας, και είναι το εντελώς αντίθετο τις Arya. Κομψή, ευγενική, καλοφτιαγμένη, γκρινιάρα, κλαψιάρα κτλ. Πιστεύει στα ρομαντικά παραμύθια με γενναίους ιππότες, έρωτες, τριαντάφυλλα και μαλακίες και περιμένει τον δικό της πρίγκηπα να ρθει να την πάρει. Αααχχ Sansa poor Sansa....

      Rickon Stark


Το μικρότερο παιδί των Stark. Είναι μόλις 3 χρονών και αρκετά αδιάφορος γιαυτό τον γράφουμε στα αρχίδια μας και πάμε παρακάτω.



       Robert Baratheon













O Robert είναι ο χοντρός βασιλιάς του Westeros. Πριν 15 χρόνια έκανε επανάσταση μαζί με τον κολλητό του Eddard ενάντια στον νόμιμο τότε βασιλιά για τα μάτια της αδερφής του Eddard με την οποία ήταν ερωτευμένος (και η οποία πέθανε). Από τότε πήρε 125 κιλά, πίνει κρασί αντί για νερό και γαμάει ότι βρίσκει μπροστά του (με εξαίρεση την γυναίκα του Cersei). Έχει 3 παιδάκια, το μεγαλύτερο από τα οποία είναι ο διάδοχος του θρόνου και το μεγαλύτερο αρχίδι στην ιστορία. Σε γενικές γραμμές θυμίζει έλληνα πολιτικό γιατί δεν έχει μεγάλη επαφή με την πολιτική πραγματικότητα, βαριέτε να κυβερνήσει ο ίδιος και αφήνει την διαφθορά να πηγαίνει σύννεφο στο βασίλειο.



       Cersei Baratheon













Η Cersei είναι η γυναίκα του Leonidas εεε Robert και βασίλισσα της Σπάρτης εεε του Westeros (η ηθοποιός δεν αλλάξε ούτε καν έκφραση προσώπου μεταξύ των 2 έργων). Καριόλα από τις λίγες, παρότι έχει και αυτή τους λόγους της, είναι εγωκεντρική, άπληστη και φιλόδοξη. Είναι μέλος της οικογένειας Lannister οι οποίοι ειναι οι Bad της πρώτης σεζόν. Έχει 2 αδέρφια, τον Jaime και Tyrion. Με τον Jaimie που είναι και δίδυμοι έχουν αρκετά στενή σχέση... βασικά πάρα πολύ στενή σχέση. Επίσης έχει 3 παιδιά με τον Robert το μεγαλύτερο από τα οποία, ο Joffrey, είναι τεραστίων διαστάσεων τσογλάνι σε περίπτωση που δεν το χα αναφέρει μέχρι τώρα.


 
       Jaimie Lannister 











Κορίτσια! Ο Jaime! Ο πρίγκηπας του παραμυθιού με μερικές μικρο αλλαγές. Ο μεγαλύτερος γιος της οικογένειας Lannister είναι επαγγελματίας με το σπαθί και έχει εμφάνιση Prince Charming από το Shrek. Παρακάτω αναλυτικά η σύγκριση:
  • Ξυρισμένο κόντρα μάγουλο : CHECK
  • Μαλάκι αχυρώνας να πέφτει ανέμελο στα πλάγια: CHECK
  • Πανοπλία ιππότη παραμυθιού: CHECK
  • Άγριες σεξουαλικές σχέσεις με την αδερφή του: CHECK... wait what? 
Ναι, ο Jaimie αγαπάει υπερβολικά πολύ την δίδυμη αδερφούλα του. Την αγαπάει όπου βρει βασικά (αχυρώνες, ταράτσες κτλ). Εκτός από τα παραπάνω ο Jaimie, πιστός στο πνεύμα της οικογένειας, τυχαίνει να ναι και μεγάλο αρχίδι το οποίο το ανακαλύπτουμε από το πρώτο επεισόδιο.


       Joffrey Baratheon 











Και φτάσαμε στο μεγαλύτερο καριολόπαιδο του κόσμου. Λένε ότι τα γούστα είναι υποκειμενικά όμως εδώ έχουμε την πρώτη αντικειμενική παγκόσμια γνώμη για ένα άτομο. Εν ολίγοις όλος ο πλανήτης μισεί τον Joffrey. Αυτό το πουστρόπαιδο είναι ο διάδοχος του Robert στον θρόνο του Westeros. Επίσης, είναι κακομαθημένος, σαδιστής, εγωιστής bla bla bla... βασικά έχει όλο το πακέτο. Και πολύ ασχολήθηκα με τη πάρτυ του. Ακολουθεί ένα από τα πιο χορταστικά video του κόσμου.




       Tyrion Lannister














Και μετά το παραπάνω αρχίδι φτάσαμε επιτέλους στον θεό της σειράς. Tyrion Lannister το όνομα του και αποτελεί τον πιο γαμάτο και ενδιαφέρον χαρακτήρα της σειράς. Είναι με διαφορά ο πιο badass νάνος που είδαμε ποτέ σε οθόνη, και όχι δεν έχει μούσι ούτε τσεκούρι γιατί είναι κανονικός νάνος και όχι φλώρος. Παρότι νόμιμο παιδί του πατέρα του, έχει και αυτός το στίγμα του απόκληρου λόγω του ύψους του. Παρολαυτά, είναι τρομακτικά ευφυής, σαρκαστικός, ετοιμόλογος και πονηρός. Έχει τεράστια ικανότητα στο πολιτικό παιχνίδι και στις δολοπλοκίες και καταλαβαίνει συνομωσία από χιλιόμετρα. Σε αντίθεση με τον Gimli, που του έφτανε να την βρίσκει με μερικές τρίχες της Galadriel, o Tyrion προτιμά να ξημερωβραδιάζεται σε μπουρδέλα και όπως βλέπουμε στη σειρά δεν έχει πρόβλημα να τις παίρνει όλες ταυτόχρονα όταν δεν προλαβαίνει. Παρότι μέλος των Lannisters, δεν είναι villain της σειράς παρά πιο πολύ αντι-ήρωας. Ευτυχώς, στις επόμενες σεζόν έχει ακόμα μεγαλύτερο ρόλο στα γεγονότα που συμβαίνουν.



       Daenerys Targaryen












Η Daenerys είναι η κόρη του τελεύταίου Targaryen βασιλιά του Westeros που εκθρονίστηκε από την επανάσταση του Robert και Eddard. Βρίσκεται σε εξορία μαζί με τον αδερφό της, σε μέρος έξω από το Westeros, όπου και μεγάλωσε. Αναγκάζεται από τον αρχίδα αδερφό της (όχι τόσο αρχίδας όσο ο Joffrey) να παντρευτεί έναν βρωμιάρη, ελεεινό, βάρβαρο φύλαρχο με αλογοουρά, τον οποίο φαίνεται να γουστάρουν όλες οι γκόμενες του κόσμου εκτός από αυτήν. Παρότι ξεκινάει στην αρχή ως ένα αδύναμο, αφελές κοριτσάκι σιγά σιγά αποκτάει τσαμπουκά και σθένος, μαθαίνει να είναι πιο ανεξάρτητη, και ανεβαίνει σε αστρονομικά επίπεδα baddass στην τελευταία σκηνή της πρώτης σεζόν. Αποτελεί έναν από του πιο αγαπητούς χαρακτήρες λόγω των παραπάνω στοιχείων και των συχνά ακάλυπτων βυζιών της.




Highlights

  • Χαρακτήρας όλα τα λεφτα: Tyrion Lannister, θεός
  • Χαρακτήρας ΓΤΠ: Θέλει και ρώτημα?
  • H πιο κατάλληλη σειρά για όσους δεν γουστάρουν παραδοσιακό fantasy και τα τιαύτα και πάντα αναρωτιόντουσαν πως θα ήταν τα παραμύθια εάν είχαν ρεαλισμό και πολύ αίμα (και σεξ).
  • Και ναι έχει πολύ αίμα
  • Και σεξ
  • Πολύ σεξ (Το μισό γυναικείο καστ έχει topless σκηνές)
  • Ο τυπάς που κάνει τον Tyrion Lannister τσίμπησε και ένα Emmy για την ερμηνεία του



Conclusion
Winter is coming...

7 σχόλια:

  1. Το πιο εμπεριστατωμένο ριβιού για τη σειρά που έχω διαβάσει. Θα 'θελα να το έχω γράψει εγώ.

    :) :) :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαχαχα ακόμα γελάω με τις περιγραφές των ηρώων!δεν θα μπορούσες να το θέσεις καλύτερα!άψογο review, σωστή πληροφόρηση(τόσο-όσο), με ευφυέστατο χιούμορ!!Να σαι καλά Kid Tourist!!!περιμένουμε κι άλλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή