Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

The 13th Warrior

"Γιατί ρε Αντώνιο θες πάντα να ξεχωρίζεις?"

     O 13oς πολεμιστής είναι από εκείνες τις ταινίες που θα κάτσεις να την δεις στην ΤV, θα σου αρέσει και την άλλην μέρα δεν θα θυμάσαι ούτε εάν ήταν έγχρωμη. Έτσι κι εγώ σαν μικρό παιδί κάθησα μια μέρα πριν τοοοόσα χρόνια να την δω όχι για το αριστούργημα που (δεν) ήταν αλλά κυρίως γιατί η πλοκή κουβαλούσε μέσα της την μαγική λέξη VIKINGS, και σαν άτομο στην εφηβεία που ήμουνα, θεωρούσα ηθική υποχρέωσή μου να κάτσω να δω όποια ταινία περιείχε στην περιγραφή της τις έννοιες "ΠΟΛΕΜΟΣ" και "VIKINGS"!   Η υπόθεση με λίγα λόγια,  στηριγμένη κλασσικά στο αντίστοιχο βιβλίο, έχει να κάνει με έναν γκαντέμη φλώρο άραβα (Αντώνιος Μπαντέρας) ο οποίος δεν μπορεί να κρατήσει κρυφή την κάβλα του για την γυναίκα ενός γλυφτροκωλάριου του Χαλίφη, και στέλνετε με συνοπτικές διαδικασίες ως πρεσβευτής στου διαόλου τη μάνα να συναντήσει τους VIKINGS (κάτι που λίγο ή πολύ έχει συμβεί σε όλους μας).  Τώρα γιατί ο Χαλίφης, εν έτοι 922 μ.Χ, χρειάζεται πρεσβευτή στην άλλη άκρη της γης μου διαφεύγει...

     Έτσι, παρέα με έναν βαριεστημένο Omar Sharif και μετά από μακρινό ταξίδι, ο πολιτισμένος άραβας Αντώνιο συναντάει μια ομάδα από badass βρωμιάρηδες VIKINGS  στον μακρινό Βορρά και προσπαθεί να ενταχθεί στην παρέα τους παρά το γεγονός ότι είναι NERD και σε τελείως διαφορετικό κοινωνικό κύκλο από αυτούς. Την ευχάριστη συντροφιά χαλάει αγγελιοφόρος ο οποίος ζητάει τη βοήθεια των VIKINGS εκ μέρους ενός βασιλιά ακόμα πιο Βόρρεια. Η γριά μάντισσα της φυλής δίνει οδηγία ότι πρέπει να πάνε μόνο 13 πολεμιστές για να στεφθεί με επιτυχία η αποστολή, κάνοντάς μας να αναρωτηθούμε εάν η γιαγιά έχει την παραμικρή ιδέα τι σημαίνει γούρι. Πιθανώς, να τους είπε να πάρουν και 666 κιλά κρεμμύδια μαζί τους και την μαύρη γάτα της για καλή τύχη. Ωστόσο, η γριά τους εκπλήσσει όλους (εκτός από τους θεατές φυσικά), λέγοντάς ότι ο 13ος πολεμιστής δεν πρέπει να ναι Σκανδιναβός, πιθανώς για να γίνει πιο pollitically correct το όλο σχήμα.


"Δεν πάω σε καμιά εκστρατεία χωρίς το πιστό μου eyeliner"

     Όπως είναι φυσικό, ο ατρόμητος ήρωας Αντώνιο επιστρατεύεται παρά τη θελησή του και παρόλο που όλοι στην ομάδα του ρίχνουν 2 κεφάλια και τρώνε εχθρούς για πρωινό, εκείνος προσπαθεί να προσαρμοστεί όπως μπορεί, πιθανώς πρήζωντάς τους με τους κανόνες φυσικής υγιεινής και γιατί το οδοντικό νήμα είναι καλύτερο από οδοντόβουρτσα. Ευτυχώς σε αυτό το σημείο η ταινία εστιάζει λίγο παραπάνω και στους υπόλοιπους 12 VIKINGS, όπως στον τρελάρα Herger, τον badass αρχηγό Buliwyf και ....βασικά σε αυτούς διότι το budget ξοδεύτηκε κυρίως σε ειδικά εφέ, κοστούμια και τσίπουρα.

     Μετά από κι άλλο ταξίδι (έχει πολύ ταξίδι η ταινία), η ομάδα φτάνει στο μακρινό βασίλειο, όπου μαθαίνουν ότι απειλείται από τέρατα τα οποία είναι υπερφυσικά και είναι τρομακτικά και είναι φοβερά (και τελικά δεν είναι τίποτα από όλα αυτά), και μένουν για να βοηθήσουν τους λιγοστούς κατοίκους να  υπερασπιστούν τα πάτρια εδάφη, γιατί προφανώς 13 άτομα παραπάνω μπορούν να κάνουν την διαφορά απέναντι σε εκατοντάδες εχθρούς. Η συνέχεια λίγο ή πολύ προβλέψιμη. Γίνεται μια μάχη, και μετά άλλη μια μάχη και στη συνέχεια μια ακόμα μάχη ακολουθούμενη από μία μεγαλύτερη μάχη, πριν τελειώσει η ταινία με μια πολύ μεγάλη μάχη. Ο φλωρούμπας Αντώνιο μαθαίνει να μην είναι τόσο Nerd, μαθαίνει να σκοτώνει όπως κάθε αξιοπρεπής (ανήλικος) VIKING, χρησιμοποιεί τις άχρηστες γνώσεις του για το καλό της ομάδας,  και πηδάει μία σκανδιναβή γκόμενα η οποία προφανώς δεν είχε κάτι καλύτερο να κάνει. Στο τέλος γυρίζει σπίτι του έχοντας αποκτήσει πολύτιμες γνώσεις για την υπόλοιπη ζωή του, όπως το πως να διαμελίζει τους αντιπάλους του, και 2 μπαλάκια παραπάνω στο παντελόνι του. Μπράβο Αντώνιο!

         Movie Highlights:
            (Σποιλερ Αλερτ!)
  •  Χαρακτήρας όλα τα λεφτά:  Buliwyf (προφέρετε Μπουλλ-βαααα-ιχχχχχχχχ)    Ο Σκανδιναβός αρχηγός της φυλής ο οποίος αποδεικνύει στην  τελευταία μάχη ότι τα αρχίδια του είναι από καθαρό αδαμάντιο. Παρότι ετειμοθάνατος από δηλητήριο παίρνει το σπαθί του, πετσοκόβει κόσμο και σκοτώνει και τον Big Bad της ταινίας, πριν πεθάνει με τα μάτια του ανοιχτά να κοιτάνε ακόμα τους διαμελισμένους και παραδομένους αντιπάλους του. Άμα δούλευε στο ελληνικό κοινοβούλιο θα ταν αλλιώς τα πράματα σήμερα....
    Όταν σε κοιτάζει έτσι οι πιθανότητες επιβίωσής σου μειώνονται κατά 400%








                

  • Χαρακτήρας ΓΤΠ: Οι κακοί της ταινίας οι οποίοι παρά το όλο hype που δημιουργείται  για πάρτη τους όσο δεν φαίνονται, μάλλον απογοητεύουν μόλις τελικά καταλαβαίνουμε ότι δεν είναι ούτε δαίμονες, ούτε troll, αλλά μερικοί βρωμιάρηδες πρωτόγονοι που έχουν fetish με τις αρκούδες. 

           
Conclusion:
 Οκ περνάς καλά αλλά μέχρι εκεί. Αν θες να δεις πως ήταν μια μέση ταινία δράσης πριν γεμίσουν CGI σπαρτιάτες και πλαστικά ρομπότ, αυτή αποτελεί ένα καλό παράδειγμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου